Viisi syytä makeanhimoon
Syksyisin saamme aina paljon sähköposteja, joissa kysytään vinkkejä iltaisin iskevään makeanhimoon. Pimeä, kylmä ja tuulinen syyssää saa ahmimaan makeaa; suklaata, karkkeja, keksejä, taateleita ihan mitä tahansa, mikä helpottaa makeannälkää.
Makea maku tulee erilaisista sokereista (näitä on mm. sakkaroosi, fruktoosi ja laktoosi). Ayurvedan mukaan makeat ruoka-aineet ovat:
- Makeat hedelmät: esim. banaani, päärynä, taateli, viikuna
- Makeat vihannekset: esim. bataatti, keitetty porkkana
- Maitotuotteet: maito, ghee, suolaton voi
- Viljat: riisi, vehnä, kaura,
- Liha
- Makeutusaineet: stevia, hunaja, siirapit, mahla
- Mausteet: kardemumma, fenkoli, basilika, vanilja. lakritsi
- Öljyt (esim. kookosöljy)
- Useat pähkinät ja siemenet
Hyvä, paha, makea
Kuten edellisessä artikkelissa kirjoitimme, tarvitsemme kaikkia makuja, koska silloin ruokavaliomme on riittävän monipuolinen ja jokaisen maun ruoka-aineella on oma tehtävänsä. Ayurvedan mukaan ruoka-aineen luontainen makea maku lisää kaphaa. Kapha ravitsee, rauhoittaa ja antaa energiaa. Ayurvedan näkökulmasta makea on täydellinen maku, koska se ravitsee kaikkia kudoksia. Se tuo iholle kimmoisuutta ja kosteuttaa kehoa. Makea maku viilentää pittaa ja rauhoittaa yliaktiivisen vatan.
Kun makeaa syödään liika, se aiheuttaa tukkoisuutta, raskasta oloa ja lisää limaa sekä rasvaa. Ayurvedan näkökulmasta juuri kapha on syypää erilaisiin sydän ja verisuonisairauksiin. Liiallinen makean syönti aiheuttaa myös väsymystä ja uneliaisuutta. Vaikka nukkuisi kuinka pitkään, uni ei ole piristävä.
Syksy on vata-vuodenaika. Pitkä, kylmä ja pimeä syksy aiheuttaa levottomuutta, väsymystä, stressiä ja pahimmassa tapauksessa masennusta. Makea maku taas rentouttaa ja rauhoittaa mielen, siksi makeanhimo voi iskeä aina syksyisin tai iltapäivisin, kun pitkä aktiivinen työpäivä on takana ja kaipaat rentoutumista.
Makeanhimo
Makeanhimon taustalla on yleensä yksi tai useampi syy:
- Epäsäännöllinen tai vähäenerginen ravinto
Syötkö säännöllisesti ja monipuolisesti? Kun verensokeri laskee liian alas, makeat herkut nostavat sen nopeasti. Pidä ruokarytmi säännöllisenä ja ateriat monipuolisina. Jatkuva makean napostelu vie tilaa kunnon aterioilta ja ravinnosta tulee helposti yksipuolinen. Makea on helposti addiktoiva maku, mikä johtaa makean herkuttelun kierteeseen.
- Vähäinen vedenjuonti
Ayurvedan mukaan makea maku lievittää janoa. Kun ensi kerralla tekee mieli makeaa, mieti haluatko oikeasti vettä vai suklaata.
- Kehon kuivuus
Ayurvedan mukaan makea maku on rasvainen ja kosteuttava. Jos sinulla on makeanhimoa, mieti sisältääkö ruokavaliosi tarpeeksi hyviä rasvoja vai onko kehosi liian kuiva.
- Tunnesyöminen
Syötkö makeaa stressiin, pahaan oloon ja ahdistukseen? Karkkilakot eivät auta, jos et tunnista todellista syytä ja hoida sitä.
- Opitut tavat
Onko sinulla tiettyjä opittuja tapoja, jolloin syödään aina makeaa, koska aina on tehty niin?
Sokerilakko –kannattaako?
Makeasta ei kannata kieltäytyä totaalisesti. Kuten edellä kävi ilmi, energiaa sisältävät ruoka-aineet sisältävät myös sokeria eri muodoissa ja eri määriä. Kuinka paljon energiaa, tarvitset riippuu kehotyypistäsi ja elämäntyylistäsi.
Vata-kehotyyppi tarvitsee luontaisesti enemmän energiaa, koska kuluttavat enemmän energiaa kuin muut kehotyypit. Hiilihydraatit sisältävät runsaasti energiaa ja ovat yleensä makean makuisia, tämän vuoksi vata-kehotyyppi voi syödä enemmän makeaa kuin pitta tai kapha-kehotyypit. Pitta voi syödä hiilihydraatteja ja makeaa kohtuullisesti ja kapha taas niukasti.
Määrän lisäksi kannattaa huomioida myös makean maun lähde. Makeat hedelmät, viljat ja maitotuotteet ovat miedosti makeita, mutta sisältävät myös keholle tarpeellisia ravintoaineita. Ensi kerralla kun tekee mieli makeaa, suosi luontaisesti makeita ruoka-aineita.
Sorry, the comment form is closed at this time.