fbpx
Vata, pitta vai kapha. Tiedätkö ayurveda kehotyyppisi?
Energinen vata, päämäärätietoinen pitta vai vakaa kapha? Tiedätkö oman ayurveda kehotyyppisi? Ayurveda kehotyyppi on hoidon perusta, jonka perusteella määräätään mm. sopiva ruokavalio, päivärytmi ja muut elämäntavat.
Ayurveda
16172
post-template-default,single,single-post,postid-16172,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ayurveda kehotyypit

Ayurveda kehotyypit ovat kaiken hoidon perusta. Ayurvedassa tunnetaan seitsemän erilaista kehotyyppiä (vata, pitta, kapha ja näiden sekoituksia), joista jokaisella kehotyypillä on omanlainen keho ja mieli yksilöllisine tarpeineen. Kehotyyppi määräytyy geneettisesti ja pysyy muuttumattomana koko elämän. Meissä kaikissa on enemmän tai vähemmän kaikkien kehotyyppien piirteitä ja kehotyyppi määritellään sen mukaan, jonka ominaisuuksia sinulla on eniten.

Kehotyypin lisäksi on tärkeää tietää myös vallitseva epätasapainotila (vikurti), joka vaihtelee kokoajan muun muassa elintapojen ja elinympäristön vaikutuksena. Epätasapainoa aiheuttavat muun muassa:

 • Omalle kehotyypille sopimaton elämäntapa
 • Muutokset elimistössä (lapsuus, murrosikä, aikuisikä, keski-ikä, ikääntyminen jne.)
 • Muutokset ympäristössä kuten vuodenajat
 • Ulkoiset tekijät kuten virukset, saasteet ja myrkyt
 • Psyykkiset tekijät kuten tunteiden tukahduttaminen tai stressi
 • Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät kuten työttömyys tai avioero

Erilaiset orastavat oireet kuten ärtymys, lihaskireys tai väsymys ovat merkkejä alkavasta epätasapainosta. Yleensä havahdutaan vasta, kun pienet oireet ovat kehittyneet sairaudeksi. Kun tiedät oman kehotyyppisi, pystyt ennaltaehkäisemään sairauksia, jotka ovat tyypillisiä juuri kehotyypillesi.

 

Oletko energinen vata?

Ayurveda koulutus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vata (eetteri + ilma) symbolisoi liikettä. Se säätelee muun muassa hengitystä, lihasten liikettä ja hermoimpulssien etenemistä.  Vatan ominaispiirteet ovat kylmä, kuiva, epäsäännöllinen, nopea, liikkuva, muuttuva ja karkea.

Tyypillisesti vatan ruumiinrakenne on kapea, lihakset ohuita ja pitkiä. Tasapainossa vata on energinen, luova ja innostunut. Hän on positiivinen visionääri, jolla on ratkaisu ongelmaan kuin ongelmaan. Vata onkin luonteeltaan varsinainen kameleontti, joka sopeutuu muuttuviin tilanteisiin ja nopea omaksumaan uusia asioita.

Epätasapainossa ruokahalu, uni ja naisilla hormonitoiminta ovat epäsäännöllisiä. Paino voi laskea stressitilanteessa jopa vaarallisen alhaiseksi, koska ruoka ei maistu. Alhainen paino vaikuttaa myös jaksamiseen ja jopa päivittäisten askareiden hoitaminen voi uuvuttaa. Vata on synnynäinen multitaskaaja, joka tekee monta asiaa yhtä aikaa. Voimavarojen puutteessa projektit kuitenkin saattavat jäädä kesken, mikä taas ahdistaa, kiukuttaa ja vie ruokahalun.

Vatalla epätasapainoa aiheuttavat erityisesti:

 • jatkuva aivojen stimulointi
 • kylmä sää (Suomessa erityisesti syksy ja talvi)
 • kevyt, kuiva ja kylmä ruokavalio
 • omiin voimavaroihin nähden raskas liikunta tai fyysinen työ, erityisesti, jos syöminen ja lepo ovat vähäistä.
 • epäsäännöllinen elämäntapa

Voit tasapainottaa vatan suosimalla lämpimiä, hyvin kypsennettyjä, maadoittavia ja ravitsevia ruokia ympäri vuoden (vaikkakin kesällä voi syödä tilanteesta riippuen kevyemmin). Hyvänlaatuiset rasvat, täysjyvätuotteet, proteiini ja maitotuotteet ja helposti sulavat ruoka-aineet ovat vata-ruokavalion perustan. Kun syöt säännöllisesti, energiataso pysyy tasaisena, mikä parantaa myös jaksamista.  Säännöllinen elämänrytmi on vatalle kaikista tärkein, mikä auttaa rauhoittumaan ja rentoutumaan.

 

Päämäärätietoinen pitta?

Ayurveda koulutus

Pitta (tuli + vesi) symbolisoi muutosta.  Pittan avulla voidaan kuvailla kehon toimintoja, jotka vastaavat muutoksesta näitä ovat muun muassa aineenvaihdunta, ruoansulatus, ravintoaineiden ja kuona-aineiden erottelu, hermoston välittämien viestien käsittely. Pitta on ominaisuuksiltaan kuuma, voimakas, terävä ja pistävä.

Pitta on keskikokoinen, sopusuhtainen ja lihaksikas. Pittalla on selkeät tavoitteet ja keinot niiden saavuttamiseksi. Tasapainossa pitta on älykäs, suunnitelmallinen, analyyttinen, tarkka ja huolellinen. Kunnianhimoa ja seikkailumieltä löytyy riittävästi, jonka vuoksi pystyy ottamaan isojakin riskejä.

Epätasapainossa pitta voi olla äkkipikainen ja agressiivinen. Voi olla vaativa ylisuorittaja, joka puskee eteenpäin tulen lailla. Rentoutuminen voi olla vaikeaa ja epämääräinen stressi on läsnä koko ajan, vaikka kaikki olisi hyvin. Liiallinen pitta aiheuttaa kehossa inflamaatio – ja stressitilan, mikä oireilee todella monimuotoisesti ja erilaiset suolisto-ongelmat,  hormonaaliset häiriöt, migreeni, tunnesyöminen, kilpirauhasen toimintahäiriöt, runsas hikoilu, kuumat aallot ovat yleisiä. Myös ihottumat, närästys ja erilaiset tulehdukset ovat pittalle tyypillisiä.

Pittalla epätasapaino aiheuttavat erityisesti:

 • mausteinen ruoka, joka sisältää erityisesti happamia ja tulisia makuja.
 • ylisuorittaminen ja kilpailuhenkinen toimintaympäristö
 • kuuma sää
 • täydellisyyden tavoittelu

Pittan tasapainoittamiseksi ruokavaliolla on erityisen suuri merkitys, sillä järjestelmällisenä ja suunnitelmallisena säännöllinen elämänrytmi onnistuu vaivattomasti. Pittan ruokavalion kulmakiven muodostavat miedot maut ja viilentävät ruoat. Pittan vahva ruoansulatus pystyy sulattamaan myös raaka ravintoa. Voit syödä paljon kasviksia, proteiinia ja kohtuullisesti viljoja, maitotuotteita ja rasvoja. Viileä ja raikas ilma laskee pittaa: liiku paljon raittiissa ilmassa. Pittalla on taipumusta ylisuorittamiseen ja liialliseen huolehtimiseen, kaikkeen ei voi varautua etukäteen eikä kaikkea tarvitse suorittaa. Rentoudu, anna aikaa itsellesi ja go with the flow.

 

Oletko vakaa kapha?

Kapha (vesi+maa) on luonteeltaan vakaa, raskas, hidas, kylmä ja rasvainen. Kapha antaa fyysisen olomuodon ja vastaa mm. luuston, lihasten ja hampaiden kehittymisestä.

Ayurveda-kehotyypeistä kapha on isokokoisin. Tasapainossa kaphalla hehkuva iho, rauhallinen, kärsivällinen ja rakastava luonne.

Epätasapainossa kaphan paino nousee helposti ja tyypilliset sairaudet ovat flunssat, astma, allergiat sekä sydän ja verisuonisairaudet. Liiallinen kapha aiheuttaa myös muutosten vastustamista ja kiintymistä, siksi irtipäästäminen voi olla haastavaa.

Kaphalla epätasapainoa aiheuttavat erityisesti:

 • sokerin ja rasvan runsas kulutus
 • rutiineihin liiallinen kiintyminen
 • kostea ja/tai kylmä sää
 • liiallinen mukavuudenhalu

Hitaan ruoansulatuksen seuraksena paino nousee helposti, mutta laihduttaminen vaikeaa. Kun kapha on epätasapainossa, se aiheuttaa ylipainoa, astmaa, allergioita, sydän ja verisuonisairauksia.

Tasapainoisena kapha on rauhallinen, rakastava ja kärsivällinen. Hän nauttii rutiineista. Kaphat ovat fyysisesti vahvoja ja kestäviä.  Heillä ovat luontaiset voimavarat kestävyyslajeissa, sillä he jaksavat tehdä paljon rauhallisella tahdilla. Epätasapainossa, kapha aiheuttaa muutosten vastustamista, liiallista kiintymistä ja laiskuutta.

Kaikista ayurveda kehotyypeistä liikunta on kaphalle tärkein, koska aktiivisuus ja liikkuminen pitävät tasapainossa. Kaphalla on luontaisesti voimaa ja hän jaksaa tehdä asioita pitkään rauhallisella tahdilla. Ruokavaliossa suosi kevyttä ja mausteista ruokavaliota, jonka kulmakivenä ovat kasvikset, vähän proteiinia ja viljoja sekä niukasti maitotuotteita ja rasvoja. Riko rutiineja ja löydä uusia tapoja tehdä asioita.

 

Miten tiedät oman kehotyypin?

Internet on täynnä kehotyyppitestejä, jotka herättävät paljon mielenkiintoa. Ole skeptinen testien tulosten suhteen, koska tulokset saattavat vaihdella mielialan mukaan. Testit eivät myöskään huomioi geeniperimää tai yksilöllistä elinympäristöä.  Suomen talvessa myös pitta henkilö palelee jatkuvasti ja etelän lämmössä myös vatalla on kuuma.

Jos haluat luotettavan selvityksen omasta synnynnäisestä kehotyypistä ja tämän hetkisestä epätasapainosta, konsultoi ayurvedan ammattilaista. Ayurveda-konsultaatiossa luetaan pulssia, tutkitaan silmiä, kieltä, ihoa ja haastatellaan, jonka jälkeen saat tietää a kehotyypin ja vallitsevan epätasapainon.

Haluatko tietää oman ayurvedisen kehotyyppisi ja räätälöidä mm. ruokavaliosi itsellesi sopivaksi?  Varaa aikasi ayurveda-konsultaatioon sähköisesti alla olevasta linkistä.

Ajanvaraus: www.surya.fi/ajanvaraus

Lisätietoja konsultaatiosta: www.surya.fi/palvelut

Seuraa meitä: www.facebook.com/suryaayurvedasuomi

http://www.instagram.com/suryaayurveda

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.