Ayurveda vuodenajat: Kesä
Ayurveda vuodenajat -blogisarjassa on kesän vuoro. Valoa, lämpöä ja pitkät päivät ovat vihdoinkin täällä! Vuorokaudessa on huomaamatta enemmän tunteja; ehdimme käydä töissä, harrastaa ja hoitaa jopa mökkiä ja pihaa. Nämä kertovat hyvin pittan aikaan saavasta luoneesta, sillä onhan kesä pitta-vuodenaika. Siinä missä vata-henkilö nauttii lämmöstä, pittalle ja kaphalle kesä voi olla tukahduttavaa, kuumuus ahdistaa, valossa ei saa nukuttua ja varsinkin hellepäivinä tekisi mieli nukkua ulkona viileässä.
Vata kesällä
Vatalle kesä on suhteellisen helppoa, sillä vatana nautit lämmöstä ja olet parhaimillasi kesällä. Energiaa riittää tasaisemmin, mieli on virkeämpi ja luovuus kukoistaa. Kesällä riittäisi energiaa, vaikka mihin, mutta rentoudu ja nauti lomasta. Ota rauhallisesti ja säästä energiaa vata-vuodenajalle syksylle. Jos mausteiset ja tuhdit ruoat alkavat jo kyllästyttää, kesällä voit ottaa rennommin vata-ruokavalion kanssa. Nauti tuoreista hedelmistä ja vihanneksista ihan sellaisenaan tai smoothiessa ja salaateissa (muistathan lisätä öljyä kastikkeeksi!). Kesällä voit syödä lähes mitä tahansa, mutta tärkeintä on säännöllisyys. Syö säännöllisesti ja pidä päivärytmistä kiinni.
Kesällä voit tehdä seuraavia muutoksia:
- seesamiöljyn voit vaihtaa kookos tai oliiviöljyyn,
- voit vähentää lämmittävien (neilikka, seesami, kaneli, inkivääri jne.) mausteiden käyttöä,
- nauti jäätelöstä hellepäivinä,
- juo runsaasti vettä,
- jos olet sekasyöjä, syö kaikki liha hyvin kypsennettynä
Pitta kesällä
Kesä on pitta-vuodenaika, jolloin se menee herkästi epätasapainoon. Kesällä lämpö nostaa ennestään pittaa ja voi aiheuttaa mm. närästystä ja poltteen tunnetta. Valoisat yöt valvottavat, mikä näkyy stressinä ja aggressiivisuutena. Voit tasapainoittaa pitta kesäruoka on kevyt ja raikas. Erityisesti makea, karvas ja kutistava maut ovat viilentäviä ja rauhoittavia. Kesällä pitta-kehotyypin tulee olla entistä tarkempi ruoka-valion kanssa.
Kesällä voit tehdä seuraavia muutoksia:
- Lisää pitta-ruokavalioon: makeat mansikat, kotimaiset tomaatit, vesimeloni, hunajameloni, makeat kirsikat sekä villiyrtit,
- juo paljon viileää tai huoneen lämpöistä vettä. Vältä jäävettä, koska erittäin kylmät ja kuumat juomat häiritsevät pittaa,
- jos olet sekasyöjä, suosi kevyttä valkoista lihaa kuten kalaa,
- käytä kesällä erityisen viilentäviä mausteita (esim. kamomilla, laventeli, korianteri, basilika, meirami, tilli ja fenkoli),
- kookosöljy auttaa suojautumaan myös auringolta ja tätä voi käyttää myös itikan pistoihin,
- suojaudu auringolta riittävällä vaatetuksella (suosi luonnonmateriaaleja),
- pysy kuumimpaan aikaan päivästä varjossa tai sisällä.
Kapha kesällä
Kesä on luonnon oma tasapainoittaja kaphalle. Kesällä kapha on kaikin puolin aktiivinen. Koska kaphat ovat luonnostaan vahvoja, he jaksavat tehdä ruumiillisesti raskasta työtä rauhallisella tahdilla. Kesällä sinulla voi lla kesäflunssaa ja turvotusta.
Näin toimit kesällä:
- ole aktiivinen ja liiku paljon.
- suosi happamia ja tulisia makuja
- suosi jäätelön sijaan tuoreita hedelmiä (mitä vähemmän nestettä sen parempi)
- hiero erityisesti raajoja, jotta nesteet pääsevät kiertämään
Sorry, the comment form is closed at this time.