fbpx
ayurveda vuodenajat syksy
1392
post-template-default,single,single-post,postid-1392,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ayurveda vuodenajat: syksy

Monet aloittavat opiskelut, uuden projektin tai harrastuksen juuri syksyllä. Olemme kesälomien jälkeen täynnä energiaa, jota syksyn vata-ominaisuus ruokkii ennestään. Onhan vata jo luonnostaan luova, touhukas ja nopea innostumaan kaikesta uudesta. Syksyn kylmä, karhea, ja liikkuva ilmasto nostaa vataa, tekee mielestä levottoman ja kehosta palelevan. Jos vataa on liikaa, ihminen väsyy helposti ja projektit jäävät kesken, mikä lisää stressiä entisestään ja hoitamattomana se voi johtaa jopa masennukseen.

Tässä blogissa kerromme, miten voit pitää vatan tasapainoisena ja pysyt virkeänä syksyn yli.

Syksyllä kannattaa suosia vataa vähentäviä ruokia, joita ovat lämpimiä, mausteisia, rauhoittavia ruokia. Hyviä vaihtoehtoja ovat pitkään muhineet pataruoat, lämpimät keitot ja juurekset.

Pidä rutiineista kiinni. Säännöllinen päivärytmi on vatan tasapainottamiseksi lähes yhtä tärkeä kuin ruokavaliokin. Syö ja nuku suurin piirtein saman aikaan joka päivä, sillä pääsee jo pitkälle.

Miten toimit, jos olet peruskehotyypiltäsi:

Vata

Kaiva (ellet ole jo tehnyt) villasukat ja villatakki esiin ja pukeudu lämpimästi.  Suosi kuumia juomia kuten inkivääriteetä ja vataa laskevia ruokia. Vältä kylmiä lounaita, sillä vatana tarvitset lämmintä ruokaa. Syksy on vataa lisäävä vuoden aika, joten ole entistä tarkempi vata-ohjeiden kanssa.

Pitta

Saat huokaista helpotuksesta, sillä syksy laskee luonnostaan pittaa. Voit ottaa rennommin pitta-ohjeiden kanssa. Kannattaa kuitenkin kuunnella kehoa ja tunnustella milloin noudatat ohjeita jo liian löysästi. Syksy on hyvä vuoden aika paastoamiseen ja erilaisille detox-kuureille.

Kapha

Suosi lämpimiä ruokia, kuten keittoja. Pukeudu lämpimästi. Syksy on myös kaphalle hyvä aika puhdistaa kehoa erilaisilla detox-kuureilla.

Huom!

Flunssa aikana suosi limaa poistavia ruokia (mm ruis, hunaja, inkivääri ja valkosipuli) ja vähennä limaa erittävien ruoka-aineiden (maitotuotteet, kylmät ruoat ja kaurapuuro) käyttöä flunssan aikana.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.