fbpx
Ayurvedaa lapsille: peruskehotyyppi - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
16555
post-template-default,single,single-post,postid-16555,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Ayurvedaa lapsille: peruskehotyyppi

Meiltä on jo kauan toivottu kirjoitusta, jossa käsittelemme ayurvedan soveltamisesta lapsiin.  Koska aihe on laaja, olemme jakaneet sen osiin ja tässä kirjoituksessa käsittelemme pelkästään ayurvedan kehotyypin määräytymisestä, joka on kaiken perusta.

Miten peruskehotyyppi määräytyy?

Ayurvedassa ihminen jaetaan seitsemään erilaiseen peruskehotyyppiin (lue lisää kehotyypeistä tästä blogi-kirjoituskesta). Peruskehotyypillä tarkoitetaan synnynnäistä kehotyyppiä, joka pysyy muuttumattomana läpi elämän. Peruskehotyyppi määräytyy geneettisesti, siten lapsen peruskehotyyppi ja temperamentti voivat periytyä monen sukupolvien takaa eivätkä välttämättä ole sama kuin vanhempien peruskehotyyppi.

Peruskehotyypin lisäksi on tärkeää tietää myös vikurti, joka tilapäinen epätasapaino. Tasapainotilanteessa peruskehotyyppi ja vikurti ovat samoja, mutta tämä on todella harvinaista. Vikurtia suomennetaankin yleensä vallitsevana epätasapainotilana. Epätasapainotilan aiheuttavat muun muassa:

  • Oman kehotyypin vastainen elämäntapa.
  • Muutokset elimistössä (lapsuus, murrosikä, aikuisikä, keski-ikä, ikääntyminen jne.).
  • Muutokset ympäristössä kuten vuodenajat.
  • Ulkoiset tekijät kuten virukset, saasteet, myrkyt jne.
  • Psyykkiset tekijät kuten tunteiden tukahduttaminen.
  • Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät.

Ammattitaitoinen ayurvedan asiantuntija pystyy määrittämään lapsen peruskehotyypin jo pian syntymän jälkeen, mutta epätasapainotila syntyy pikkuhiljaa elintapojen ja elinympäristön vaikutuksesta.

Vata, pitta ja kapha peruskehotyyppien ominaisuudet ovat samat lapsilla ja aikuisilla, siksi niitä ei tarkastella sen enempää vaan voit lukea lisää peruskehotyypeistä tästä kirjoituksesta.

Nopean kasvun ja kehittymisen aika

Ayurvedassa ihmisen elämänkaari jaetaan kolmeen eri vaiheeseen lapsuuteen, aikuisikään ja vanhuusikään. Elämäkaaren ensimmäinen vaihe eli syntymän ja murrosiän välinen ikä on kaphaikä. Se on nopean kasvun, kehittymisen ja uudistumisen aika, sillä kapha vastaa mm. luuston, lihasten ja hampaiden kehittymsiestä. Kapha vastaa kehon fyysisestä kehittymisestä.  Se on aika, kun luodaan perusta tulevaisuuden hyvinvoinnille.

Lapsella kapha mene helposti epätasapainoon rippumatta hänen peruskehotyypistä.  Siksi hengitystietulehdukset, flunssat, korvatulehdukset ja rintakehän tukkoisuus ovat yleisiä lapsilla.

Milloin konsultaatioon?

Jos lapsesi on terve, suosittelemme ayurvedakonsultaatiota viiden ikävuoden jälkeen. Ennen sitä anna lapsen maistella eri ruokia, tutustua maailmaan, luoda omaa turvallista lähiympäristöä ja rutiineja. Lapsilla säännöllinen päivärytmi on kaiken a –o, silloin ruokahalu, aktiivisuus, lepo ovat tasapainossa.  Lapset elävät luonnostaan ayurvedisesti. Suuria muutoksia ole syytä tehdä, jos ruokavalio (kirjoitamme tästä oman erillisen artikkelin) on monipuolinen ja sisältää mahdollisimman vähän prosessoituja ruoka-aineita, valkoista sokeria, limuja jne, päivärytmi on säännöllinen ja lapsi on aktiivinen omaan luonteensa nähden.

Ayurvedan peruskehotyyppi voi olla yksi työkalu kehittää omia kasvatustaitoja vanhempana. Vanhempien olisi hyvä tietää lapsen peruskehotyyppi, koska se auttaa ymmärtämään lasta paremmin, mikä puolestaan tukee vanhempia kasvattajina.  Kaikki lapset ovat erilaisia, toinen on luonnostaan aktiivisempi, ruokahaluisempi ja rauhallisempi kuin toinen. Sen sijaan, että vertailisit lasta muihin lapsiin, tutustu häneen omana itsenä. Opi tuntemaan hänen vahvuuksia ja tukemaan häntä haastavissa tilanteissa.

Vinkki syksyyn

Vaikka kirjoitamme ruokavaliosta vielä erikseen, mutta emme malta olla kirjoittamatta tästä.

Jos flunssa tekee tuloaan, anna lapselle lämpimiä juomia ja ruokia. Vältä kylmää maitoa, mehua ja jogurttia sekä kaurapuuroa. Kaurapuuron tilalla voit antaa esim. ruisleivän aamupalalla. Voit lämmittää maidon ja makeuttaa esim. hunajalla (suositellaan yli 1 vuotiaille, ayurvedassa ei suositella hunajan keittämistä) ja maustaa kanelilla.

Seuraavassa kirjoituksessa käsittelemme lapsen ruokavaliota ayurvedan näkökulmasta.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.