Ayurvedinen ruoanlaitto
Ayurvedisessä ruoanlaitossa painotetaan ruoan eri makuja ja sen ominaisuuksia. Ayurvedassa tunnetaan kuutta eri makua (makea, karvas, hapan, suolainen, supistava ja tulinen) ja noin 20 erilaista ruoan ominaisuutta, joita ovat mm. viilentävä, lämmittävä, kosteuttava ja kuivattava. Nämä ruoan ominaisuudet huomioidaan ruoanlaitossa paitsi kehotyypin, myös vuodenajan ja henkilön iän mukaan.
Ayurvedisen ravinnon kulmatkivet ovat:
- omalle kehotyypille sopiva ruokavalio
- sopivien ruoka-aineiden yhdistäminen
- ruokailutavat
Ayurvedan perusteisiin kuuluu, että ruoka-aineet ja ns. ”lautasmalli” valitaan omalle keholle (vata, pitta, kapha) sopivasti. On selvää, että vatan, pittan ja kaphan lautanen on toisistaan poikkeava. Siinä missä vatan lautasella puolet on viljaa (tai perunaa), pittan lautasella sitä on 1/3 ja kaphalla 1/4. Ruoan ominaisuudet tunnetaan todella tarkasti ja niihin voidaan vaikuttaa oikeanlaisella ruoan valmistamisella ja maustamisella. Mausteita käytetään antamaan ruoalle makua ja väriä, mutta useat mausteet ja yritit helpottavat myös erilaisia ruoansulatusoireita ja edistävät vatsan hyvinvointia.
Sopivien ruoka-aineiden yhdistäminen keskenään on yhtä tärkeää kuin sopivien ruoka-aineiden valitseminen. Jokainen meistä tietää, miten maidolle käy, jos sekoitamme siihen sitruunamehua. Kyllä vain, maito juoksettuu happaman sitruuna vaikutuksesta. Ihan samalla tavalla ruoka-aineet ”juoksettuvat” mahalaukussa väärin yhdistettyinä ja aiheuttavat erilaisia oireita, joista yleisimmät ovat vatsavaivat.
Ayurvedisellä ruokakurssilla 2.10.2016 opimme käyttämään mausteita ja yhdistämään eri ruoka-aineita omalle kehotyypille sopivasti. Ayurvedassa keho jaetaan seitsemään erilaiseen kehotyyppiin ja mieli kolmeen erilaiseen mielentilaan. Harmoninen mielentila on monen tavoitteena, mutta harvemmin mietimme, mitkä ruoat auttavat meitä saavuttamaan rauhallisen mielen. Kurssilla keskustelemme myös siitä, miten erilaiset ruoat vaikuttavat mieleen.
Syksy on vata vuodenaika ja syysflunssan aika. Alla tee resepti, jolla helpotat tukkoista oloa.
Tarvikkeet:
- 2-3 dl vettä
- 1 tl sokeria (mielellään ruskeasokeri)
- ¼ tl vuorisuolaa (myös muu suola käy)
- ½ tl kuminaa
- ½ tl fenkolia
- ¼ tl mustapippuria
- 2 neilikkaa
- 2 palkoa kardemummaa (vastaa n. ½ tl kardemummajauhetta)
Valmistus:
- murskaa kaikki mausteet morttelissa
- keitä vesi miedolla lämmöllä, kunnes veden pintaan nousee kuplia
- lisää kaikki mausteet
- keitä miedolla lämmöllä 10-15 min. Tee on valmis, kun se tuoksuu voimakkaan mausteiselta.
- Siivilöi ja nauti kuumana
- Jos makeutat teen hunajalla, lisää hunaja juuri ennen teen juomista.
Lisää vinkkejä mausteiden käytöstä kauan odotetulla ayurvedisellä ruoanlaittokurssilla su 2.10.2016 klo 10-15 Helsingissä. Ilmoittaudu mukaan kurssille!
Sorry, the comment form is closed at this time.