Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /var/www/fs3/42/suryafi/public_html/wp-content/themes/surya/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27
Goddesses never age - vaihdevuosiin apua ayurvedasta - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
Goddesses never age - vaihdevuosiin apua ayurvedasta - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
16499
post-template-default,single,single-post,postid-16499,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Goddesses never age – vaihdevuosiin apua ayurvedasta

Kuukautisten loppuminen on yhtä tärkeä ja luonnollinen vaihe naisen elämässä kuin niiden alkaminenkin. Kuukautiset eivät lopu yhtäkkiä, vaan keho valmistautuu siihen vuosien ajan. Kun estrogeenituotanto laskee ja munasarjojen toiminta heikkenee, vuodosta tulee epäsäännöllinen. Vaihdevuosien ensioireista puhutaan, kun vuodosta tulee epäsäännöllinen, vuodon kesto ja määrä muuttuvat ja PMS-oireet vaihtelevat. Vaihdevuosioireet alkavat noin 45 vuotiaana ja loppuvat noin 60 vuotiaana sisältäen vaihdevuosien ensi-, -varsinaiset ja -jälkioireet. Menopaussi on aika, jolloin viimeisistä kuukautisista on kulunut yksi vuosi.

Vaihdevuodet ovat iso fyysinen ja henkinen muutos naisille ja estrogeenin vaihtelu aiheuttaa erilaisia oireita kuten:

  • Mielialaan liittyvät oireet, kuten ärtyneisyys, masennus, ahdistus ja väsymys.
  • Kivut, kuten rintakipu, päänsärky, migreeni, nivel- ja lihaskivut.
  • Aineenvaihduntaan liittyvät oireet, kuten vatsaoireet, painonnousu ja turvotus.
  • Virtsaamisvaivat, virtsankarkailu, emättimen kuivuus ja toistuvat hiivatulehdukset.
  • Kuumat aallot, hikoilu ja unettomuus.

Monet naiset tuskin huomaavat vaihdevuosia, kun taas toiset voivat kokea epämukavuutta kuukausia tai jopa vuosia. Vaihdevuosioireet eivät ole sairaus, mutta voimakkaat oireet voivat tuntua epämukavilta ja hankaloittaa elämää monella tavalla.

Muutosten aikaa

Ayurvedan näkökulmasta ihmisen elämänkaari jaetaan kolmeen vaiheeseen. Lapsuus alkaa syntymästä ja päättyy murrosikään. Ikääntyminen alkaa n. 70 vuotiaana. Nuoruus on lapsuuden ja ikääntymisen välinen aika.

Vaihdevuosien alkaminen on tärkeä siirtymäriitti naisen elämässä. Uusi elämänmuutos muokkaa minäkuvan niin fyysisesti kuin henkisestikin. Fyysinen olemus saattaa muuttua olennaisesti, mikä puolestaan muokkaa uudenlaisen minäkuvan. Omat lapset itsenäistyvät, mutta huoli omien vanhempien ikääntymisestä kasvaa. Työelämän suorituspaineet ja roolien muuttuminen sekä nyky-yhteiskunnan nuoruuden ihannointi saattavat aiheuttaa monille stressiä ja loppuun palamista.

Mitä, jos vaihdevuosioireet eivät olekaan huono asia? Mitä, jos oletkin valtava voimavaran lähde läheisillesi? Mitä, jos käyttäisit sinulla olevaa viisautta, voimaa ja kokemusta hyväksesi? Entäs, jos elämäsi alkaisikin vasta nyt, sillä ayurvedan mukaan olet vielä nuori ja parhaimmat kukoistusvuodet ovat vasta edessäpäin.

Ennaltaehkäise

Ennaltaehkäisy on aina paras toimintatapa myös ayurvedan näkökulmasta.  Ayurvedan kokonaisvaltainen elämäntapa voi auttaa ​​lievittämään monia vaihdevuosiin liittyviä oireita. Jos sinulla ei vielä ole vaihdevuosioireita, voit valmistautua vaihdevuosiin jo etukäteen tasapainottamalla omaa kehotyyppiäsi. Vaihdevuosioireiden näkökulmasta olisi hyvä tasapainottaa vataa ja pittaa sekä pitää ruoansulatus kunnossa ja poistaa toksiineja kehosta.

Säännöllinen elämäntapa rauhoittaa vataa ja pittaa. Pidä siksi ruoka-ajat, päivänrytmi ja nukkumisajat säännöllisinä. Harrasta rauhallista liikuntaa, opettele ottamaan rennosti ja lepää. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty. Epätasapainossa olevat vata-pitta-elementit kiihdyttävät vauhtia, jolloin pysähtyminen on vaikeaa.

Ravitsemuksellisesti monipuolinen ravinto tasapainottaa estrogeenin tuotannossa. Suosi lämpimiä kotiruokia ja vältä kuivia, mausteisia, kylmiä ja fermentoituja ruokia, punaista lihaa ja valkoista sokeria. Vähennä tai lopeta kokonaan kahvin juonti, alkoholin käyttö ja tupakointi.

Tarkkaile aineenvaihduntaasi! Jos se on liian nopea, kuumat aallot saattavat lisääntyä. Jos se taas on liian hidas, voi ruoansulatuksesi heiketä.

Suosi raskaan liikunnan sijaan kevyitä ja rauhallisia lajeja, kuten kävelyä, uintia ja joogaa, koska ayurvedan näkökulmasta voimakas liikunta lisää sekä vataa että pittaa.

Lisää vaihdevuosista Goddesses never age – workshopissa la 5.5.2018

Workshopissa opit, miten voit valmistautua hormonitoiminnan hiipumiseen etukäteen. Miten hoidat oireitasi aikaisessa vaiheessa tasapainottamalla itseäsi ruokavalion, vuorokausirytmin ja joogan avulla, jotta voit nauttia yhdestä naisen tärkeimmistä siirtymäriiteistä.

Lue lisää workshopista ja ilmoittaudu mukaan: https://suryaayurveda.lpages.co/goddessesneverage/

Ilmoittaudu mukaan 15.4.2018 mennessä hintaan 125e (norm. 149 e). 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.