fbpx
Kevätpaasto - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
16508
post-template-default,single,single-post,postid-16508,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Kevätpaasto

Ayurvedassa kehotyyppien, vuorokaudenaikojen ja sairauksien lisäksi myös vuodenaikoja kuvaillaan luonnossa esiintyvien elementtien mukaan. Metaforisesti kevät on kapha vuodenaika. Se on kylmä, nestemäinen ja raskas. Elimistössä tämä ilmenee mm. erilaisina allergioina ja kevätväsymyksenä. Olo on raskas, sumuinen ja ahdistunut. Elimistö on kerännyt talven aikana kuona-aineita ja ruoansulatusjärjestelmä on ollut kovilla.  Ayurvedassa suositellaan paastoa vuodenaikojen vaihtuessa erityisesti keväällä ja Paaston aikana kehoa puhdistetaan kuona-aineista ja ruoansulatusjärjestelmää vahvistetaan, jotta ravintoaineet imeytyisivät paremmin.  Lue lisää ruoansulatuksesta ja kuona-aineista ayurvedan näkökulmasta.

Kitchari-paasto

Ayurvedassa suositellaan kitchari-paastoa ja se sopii kaikille kehotyypeille. Kitchari on helposti sulava, mutta ravitseva ruoka. Kitcharista elimistö saa tarvitsemansa ravintoaineet, sillä se sisältää hiilihydraatteja, proteiinia, rasvoja sopivasti ja helposti imeytyvässä muodossa. Kitchari paastolla syödään kitcharia kolme kertaa päivässä kaikilla päivän pääaterioilla. Lisäksi juodaan yrittteetä ja tarvittaessa syödään kauden hedelmiä välipalana.  Tule mukaan kitchari-paastoon meidän kanssa 13.4 alkaen. Saat meiltä ohjeet, reseptit ja tukea ja vinkkejä paastoamiseen. Osallistu mukaan tästä.

Miten aloitan paaston?

Äkilliset suuret muutokset aiheuttavat elimistössä stressitilan, siksi paastoon on hyvä valmistautua jo etukäteen. Huolellisella valmistautumisella minimoit myös mahdollisia paaston aiheuttamia puhdistusoireita kuten väsymystä, ärtyneisyyttä jne. Aloita paastoon valmistautuminen keventämällä ruokavaliota viimeistään paastoa edeltävänä päivänä.

Voit valmistautua paastoon seuraavasti:

  • 3 päivää ennen paastoa: jätä punainen liha, alkoholi ja muut piristeet pois. Vähennä kahvin määrää.
  • 2 päivää ennen paastoa: jätä valkoinen liha pois. Vähennä kahvin määrä ennestään tai siirry esim. mustaan teehen.
  • 1 päivää ennen paastoa: jätä maitotuotteet ja kanamuna pois.

Mitä ja kuinka paljon syön paaston aikana?

Kitchari-paastossa syödään kitcharia kaikilla päivän pääaterioilla (aamupala, lounas, illallinen ja juodaan teetä (esim. vihreä tee, tulsiteetä). Lisäksi syödään kevyitä hedelmiä (vältä banaania) välipalana, jos on tarvetta.  Tästä saat kitchari-reseptin. Saat vaihtelua vaihtamalla vihanneksia, tuoreita yrttejä ja villivihanneksia.

Myös paastossa kannattaa huomioida ayurvedan ruokailuperiaatteita. Eli syöt, kun on nälkä (olettaen, että ruokahalu ei ole muuttunut esim. sairauden vuoksi). Pidä ruoka-ajat säännöllisinä, jotta ruoansulatus toimisi optimaalisesti. Keskity syömiseen ja lopeta syöminen, kun vatsasi on n.1/4 tai 1/3 tyhjä. Juo paljon haalean lämpöistä vettä pitkin päivää.

Kitchari-paastolla voi olla 1-7 päivää tai jopa 21 päivää oman tarpeen ja jaksamisen puitteissa.

Miten lopetan paaston?

Paaston lempeä lopettaminen on yhtä tärkeä kuin aloittaminen. Paaston aikana kehosi on puhdistunut ja ruoansulatus on tasapainoinen. Monipuolista ruokavaliotasi käänteisessä järjestyksessä kuin aloitit eli lisää ensin maitotuotteet, sitten valkoinen liha ja viimeiseksi punainen liha, jos olet vielä sekasyöjä.

Miten muuten voin tukea paastoamista?

Säännöllinen päivärytmi on yhtä tärkeä kuin ruokavalio. Nuku riittävästi ja liiku kevyesti oman jaksamisesi puitteissa. Vinkkejä hyvään uneen löydät tästä. Hemmottele itseäsi hieronnalla, kasvohoidolla ja muista nauttia olemisesta.

Paaston jälkeen?

Jos sinulla on taipumusta tukkoisuuteen ja limaneritykseen keväällä, vältä kaphaa lisääviä ruoka-aineita kuten maitotuotteita, kaurapuuroa, sokeria, kylmiä ruokia ja juomia. Suosi ruoka-aineita, jotka vähentävät limaneritystä kuten ruis, karvaan makuiset vihannekset (pinaatti, villivihannekset), pistävät ja tuliset maut (sipuli, inkivääri, valkosipuli, neilikka, paprikat, retiisi). Lue lisää tulisesta ja pistävästä mausta tästä.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.