Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /var/www/fs3/42/suryafi/public_html/wp-content/themes/surya/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27
Tulisilla mausteilla vauhtia aineenvaihduntaan - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
Tulisilla mausteilla vauhtia aineenvaihduntaan - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
16337
post-template-default,single,single-post,postid-16337,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Tulisilla mausteilla vauhtia aineenvaihduntaan

fairy

 

Edellisessä kirjoituksessa käsittelimme makean maun ominaisuuksia ja lähteitä. Talven tullen jokainen käpertyy peiton alle lämmin glögi-muki kädessä. Talvella ja erityisesti jouluna suositaan paljon lämmittäviä mausteita; neilikka, kaneli ja inkivääri, koska nämä lämmittävät pakkasilla. Tulisia mausteita on hehkutettu kautta aikojen aineenvaihduntaa stimuloivina ja vaikka millä ominaisuuksilla.  Tunnistatko tulista/pistävää makua?

Suurin osa mausteista ja yrteistä ovat tulisen (pistävän) makuisia. Näistä voimakkaimpia ovat juuri edellä mainitut neilikka, kaneli, inkivääri, cayennepippuri, pippurit, laakerinlehti, piparjuuri, rypsi, oregano, rosmariini, salvia, timjami.

Vihanneksista tulisia ovat mm. paprikat, sipulit, valkosipuli, retiisi, tuore inkivääri, tuore kurkuma, lanttu, basilika,

Mausteiden vaikutukset

Tulinen maku stimuloi aineenvaihduntaa ja parantaa ruoansulatusta.

Lisäksi se nopeuttaa rasvanpolttoa ja säätelee ruumiin lämpötilaa parantaen verenkiertoa.

Se myös ehkäisee hyytymien muodostumista ja tappaa haitallisia bakteereja ja parasiitteja.  Tulinen maku poistaa limaa ja puhdistaa nenäonteloita sekä avaa kyynelkanavia, siksipä inkivääritee, valkosipuli ja tuliset ruoat ovat suosittuja kotirohtoja erityisesti flunssassa.

Liiallisella mausteiden käytöllä on myös kääntöpuolensa, koska tulinen maku nostaa kehon luontaista lämpötilaa ja vilkastuttaa verenkiertoa.  Pitta-kehotyypit yleisesti pitävät tulisesta ja mausteista ruoasta. Heillä, tuliset ruoat voivat aiheuttaa närästystä, sydämen tykytyksiä, poltteen tunnetta ja janoa. Tulinen ruoka voi aiheuttaa myös ripulia, pahoinvointia ja sydämen tykytyksiä sekä unettomuutta.

Psyykkisesti tulinen maku on aktivoiva. Se lisää innostusta ja mielihalua, sekä jännitystä. Yliannostuksena se aiheuttaa levottomuutta vata-ominaisuuden vuoksi. Tulisen maun pitta-ominaisuus puolestaan aiheuttaa aggressiivisuutta, ärtymystä ja negatiivista kilpailua.

 

untitled-design

Kenelle tuliset maut sopivat?

Ayurvedan mukaan tulinen maku on kevyt, kuiva ja lämmittävä. Toisin sanoen se nostaa vataa ja pittaa, mutta laskee kaphaa. Voit tutustua ayurveda-kehotyyppeihin tästä tai varaa aikasi henkilökohtaiseen konsultaatioon.

Kapha

Tuliset ruoat ja mausteet tasapainottavat kaphaa. Voit nopeuta aineenvaihduntaa tulisilla mausteilla ja vihanneksilla. Jos et ole tottunut mausteiden käyttäjä, aloita ensin miedoista mauista ja siirry vähitellen kohti voimakkaampia makuja.

Vata

Vatalle suositellaan tulista makua sen lämmittävän ja ruoansulatusta parantavan ominaisuuden vuoksi. Tulinen maku stimuloi ruoansulatusta ja rytmittää vatan epäsäännöllistä aineenvaihduntaa ja parantaa verenkiertoa.

Pitta

Käytä miedompia makuja kuten cayennepippurin tilalla mustapippuria. Talvella voit käyttää tulisia mausteita ja vihanneksia enemmän kuin kesällä. Voit myös käyttää lämmittäviä mausteita pittalle sopivien ruoka-aineiden kanssa ja viilentävien mausteiden kanssa, jolloin haitalliset vaikutukset ovat pienemmät. Pitta pystyy säätelemään helpoiten ruumiin lämpötilaa tulisilla mauilla. Ole varovainen mausteiden kanssa, sillä ne aiheuttavat pittalle herkästi närästystä, unettomuutta ja hikoilua.

fairy-1

Vauhtia aineenvaihduntaan!

Tulinen maku suojaa kaikilta kaphan-epätasapainon vaikutuksilta, joita ovat hidas aineenvaihdunta, flunssa, tukkoinen olo ja nenäonteloiden limaisuus.

Inkivääri

  • Käytä inkivääriä tuoreena smoothiessa, teessä tai ruoanlaitossa. Vaikka inkiväärillä on monia tutkittuja terveysvaikutuksia, määrän kanssa ei kannata liioitella. 1-2 cm pala vuorokaudessa on riittävästi.

Kaneli

  • Suomalaisille kaneli on tuttu leivonnaisissa. Kanelia voi käyttää myös juomien ja ruokien maustamiseen. Lisää 1/3 tl smoothien joukkoon tai käytä erityisesti aasialaisten ruokien maustamiseen.

Cayennepippuri

  • Cayennepippuria voit käyttää mustapippurin tilalla ruokien maustamiseen.

Valkosipuli

  • Valkosipuli on lähes kaikille tuttu pastakastikkeissa ja pizzassa. Valkosipulia voi lisätä ruokaan kuin ruokaan. Kuulota valkosipuli rasvassa (öljy tai ghee).

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.