Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /var/www/fs3/42/suryafi/public_html/wp-content/themes/surya/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27
Olet mitä imeytät
Olet mitä imeytät
16190
post-template-default,single,single-post,postid-16190,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Olet mitä imeytät

mindfullness

Olet mitä imeytät! Kyllä vain, terveellisestä ruokavaliosta ei ole hyötyä, jos ravintoaineet eivät imeydy elimistöön. Ayurvedassa agnilla on suuri merkitys ruoansulatuksessa. Agni on bioenergia, joka vastaa kaikista kemiallisista muutoksista elimistössä. Ayurvedassa tunnetaan  13 erilaista agnia. Jokaisella agnilla on oma tehtävänsä.  Agnin tärkein tehtävä on aineenvaihdunta ja ruoansulatus. Se pilkkoo syömämme ruoan sellaiseen muoton, että elimistö voi hyödyntää ravinnon sisältämiä ravintoaineita kudosten rakennusaineiksi. Se osa ravinnosta, mitä ei pystytä käyttämään hyödyksi, poistuu kehosta ulosteena ja virtsana.

Olet mitä imeytät

Kun agni on tasapainossa, ruoansulatus ja aineenvaihdunta toimivat normaalisti. Keho saa tarvittavat ravintoaineet kudosten ylläpitoon, uudistamiseen ja rakentamiseen. Kun agni on normaali,  ravintoaineet imeytyvät hyvin ja kuona-aineet poistuvat kehosta säännöllisesti.

Mitä tapahtuu, jos agni on liian voimakas? Kuvittele, että keitämme ruokaa liian suurella lämmöllä. Mitä tapahtuu? Aivan, ruoka palaa pohjaan ja muuttuu käyttökelvottomaksi. Voimakas agni polttaa ruoan nopeasti, jolloin ravintoaineet eivät ehdi imeytä. Vatsa tyhjenee nopeasti, jolloin meillä on jatkuvasti nälkä. Jos agni jatkuu pitkään yliaktiivisena, se aiheuttaa kroonisen hiljaisen tulehdustilan elimistössä.

Kun agni on hidas, ruoka viipyy suolistossa pitkään ja alkaa käydä. Käymisen yhteydessä muodostuu kaasuja, jotka nousevat kurkkuun aiheuttaen mm. pahanhajuista hengitystä. Hidas ruoansulatus aiheuttaa myös ummetusta ja tukkoista oloa sekä muodostaa amaa.

Ruoansulatus on avain terveyteen

Ayurvedassa sanotaan, että ruoansulatus on avain terveyteen. Kun elimistön aineenvaihdunta heikkenee, kehon vastustuskyky heikkenee. Ravintoaineet eivät imeydy ja sulamaton ruoka muuttuu tahmeaksi mössöksi eli amaksi. Ama tukkii suoliston ja heikentää hapenkulkua kudoksissa. Ama aiheuttaa erilaisia tukoksia, hyytymiä ja tulehduksia. Pahanlaatuinen kolestroli on yksi esimerkki amasta. Ama heikentää elimiä hitaasti, mutta varmasti. Ayurvedan mukaan ama on aina sairauden syy.

keep-exploring

Ongelmia ruoansulatuksen kanssa?

Elimistö viestii sen tilasta kokoajan. Kun osaat lukea kehosi merkkejä ruoansulatushäiriöistä pystyt vaikuttamaan amaan jo varhaisessa vaiheessa.

Aman merkit ovat:

 • Valkoinen peite kielen päällä
 • Virtsan samea väri
 • Löysä uloste
 • Liian hidas suolistontoiminta
 • Kova ja tummanvärinen uloste
 • Runsas pahanhajuinen hikoilu
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Ennaltaehkäise amaa

Aman muodostumiseen on useita eri syitä. Epäterveelliset elämäntavat, huono ravinto ja ruokien väärin yhdistäminen, ovat suurimpia syitä aman muodostumiseen. Vältä seuraavia:

 • Myöhäiset illalliset
 • Ylensyönti
 • Happamien maitotuotteiden käyttö illalla/yöllä
 • Maidon yhdistäminen happamien ruoka-aineiden kanssa
 • Uppopaistetut ruoat sellaisenaan ja yhdistettynä kylmän juoman kanssa
 • Proteiinipainotteinen ruokavalio

Säännöllinen päivärytmi ehkäisee aman muodostumista. Riittävä lepo ja liikunta sekä omalle kehotyypille sopiva kasvispainotteinen ruokavalio auttavat vatsan toimimaan paremmin.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.