Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /var/www/fs3/42/suryafi/public_html/wp-content/themes/surya/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27
Paastossa ei ole tarkoitus laihduttaa vaan puhdistaa suolistoa
Paastossa ei ole tarkoitus laihduttaa vaan puhdistaa suolistoa
16345
post-template-default,single,single-post,postid-16345,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Lyhyellä paastolla takaisin arkeen

Joulun jälkeen mailiboksi ja facebook-ryhmä ovat täyttyneet kysymyksillä, joissa kysytään takaisin ruotuun pääsemisestä.  Juhlakaudella monelta on mennyt ote normaalista ruoka-valiosta, kun taas useita vaivaa motivaation puute ja vaikeus päättää mistä aloittaa?

 

mehupaasto

Aloita lyhyellä paastolla

Lyhyellä paastolla puhdistat kehoa ja tehostat aineenvaihduntaa. Paaston tarkoituksena ei ole laihduttaa vaan puhdistaa suolistoa ja antaa ruoansulatuselimistön levätä. Ayurvedassa suositellaan lyhyitä säännöllisiä paastoja, siksi tiettynä päivänä tehtävät paastot ovat yleisiä. Lyhyessä paastossa on vain yksi paastopäivä, kun mukaan otetaan valmistaumis- ja lopetuspäivät, paastojakso on 3-4 päivää.  Paastoja on erilaisia ja eri paaston muodot sopivat eri kehotyypeille.

Erilaiset paastot

 • syöt vain kevyttä ravintoa, kuten keittoja tai khichadia;
 • tai syöt pelkästään hedelmiä, vihanneksia ja marjoja sellaisenaan, mehuna tai smoothiena;
 • tai olet tee/vesipaastolla;
 • tai olet kokonaan syömättä ja juomatta.

Valmistaudu huolella

Huolellinen valmistautuminen on osa paastoa, se on itse asiassa onnistuneen paaston kulmakivi. Monella paasto kariutuu, detox-oireisiin ja nälkään. Valmistautumisen tarkoituksena on totutella kevyempään ja vähempään ruokaan. Jos pidät yhden päivän paaston, voit valmistautua yksi tai kaksi päivää. Kevennä ruokavaliosi paastoa edeltävinä päivinä. Jos olet sekasyöjä, voit siirtyä pelkästään kasvisruokavalioon kahden päivän ajaksi. Jos olet kasvissyöjä, voit keventää ruokavaliotasi esim. jättämällä raskaat ruoat ja maitotuotteet pois. Vähennä myös nautintoaineita kuten kahvia ja teetä. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä rankempi paasto, sitä pitempi valmistautuminen.

Miksi valmistautua:

 • Keho tottuu pienempään ruokamäärään ja siedät nälkää paremmin.
 • Ruoansulatustuli ei laske äkillisesti -> kuona-aineet poistuvat kehosta paremmin.
 • Detox oireet ovat lievemmät.
 • Jos olet kahvin/teen suurkuluttaja, jo näiden jättäminen aiheuttaa päänsärkyä ja kiukkua. Valmistautumalla lievität tai vältät kokonaan näitä oireita.

9hg-jrmltm8-gaelle-marcel

Paasto

Ajoita paasto rauhalliseen elämäntilanteeseen ja aikaan, jolloin pystyt keskittymään paastoamisen lisäksi myös psyykkiseen puoleen. Liiku paaston aikana kevyesti ja juo runsaasti vettä.

Vata

Vatalla on epäsäännöllinen aineenvaihdunta eikä heillä yleensä ole varaa olla syömättä. Vatalle suositellaan kevyttä paastoa, jossa syöt kypsää ja lämmintä kevyttä ruokaa kuten keittoa tai khichadia (resepti jäljempänä) kaikilla aterioilla. Lisäksi voit juoda teetä (resepti jäljempänä).

Pitta

Pittalla on vahva ruoansulatus, jonka vuoksi he eivät voi olla syömättä pitkiä aikoja. Voit olla kevyellä paastolla kuten vata. Riippuen pittan tasosta voit olla myös mehu/smoothie tai vihannes-hedelmä -paastolla. Jos et ole paastonnut aikaisemmin, suosi kevyttä paastoa.

Kapha

Kaphalle suositellaan tee- tai mehupaastoa.

Kaikille kehotyypeille sopivat khichadi ja tee reseptit

 

ssoygataeuo-catherine-mcmahon

Lopettaminen

Lopettaminen on vaikein vaihe paastossa, koska saat taas syödä hyvällä itsetunnolla.

Lopettaminen on vaikein vaihe paastossa, koska saat taas syödä hyvällä itsetunnolla. Vältä ahmimista paaston jälkeen. Paaston aikana olemme hiljentäneet ruoansulatustulen (agnin), agni ei ole vielä tarpeeksi voimakas sulattamaan suuria määriä ruokia heti paaston jälkeen. Miten pitempi paastoaika on ollut, sitä pitempi on myös palautusaika.

Voit aloittaa yhden päivän paastosta palautumisen esimerkiksi tässä järjestyksessä:

 • juo lasillinen vettä (ensimmäinen asia aamulla)
 • käytä mehuja, vihanneksia ja hedelmiä (aamupala)
 • syö kevyttä kasvisruokaa (päivällinen)
 • syö oman kehotyypin mukainen ruoka (illallinen)

 

 

 

 

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.