Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /var/www/fs3/42/suryafi/public_html/wp-content/themes/surya/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27
Stressinhallintaa ayurvedan avulla - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
Stressinhallintaa ayurvedan avulla - Surya Ayurveda Hyvinvointikeskus
16398
post-template-default,single,single-post,postid-16398,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Stressinhallintaa ayurvedan avulla

 

Mitä stressi on?

Stressi on elimistön puolustustila ulkoista uhkaa vastaan. Sopiva määrä stressi auttaa keskittymään, pitää aktiivisena auttaen meitä parempiin suorituksiin. Pieni jännitys ja stressi ennen tärkeää esiintymistä antaa uuttaa potkua esiintymiselle.

Kun stressi on jatkuvaa ja ylittää tietyn rajan, se muodostuu haitaksi terveydelle. On ensisijaisen tärkeää oppia tunnistamaan, milloin oma stressinsietokyky on ylitetty. Tämä helpommin sanottu kuin tehty, sillä sillä stressi on vaikeasti tunnistettavissa, koska se hallitsee elämäämme salakavalasti. Totumme helposti pieneen jatkuvaan ylisuorittamiseen, kunnes ei enää jakseta. Stressi vaikuttaa fyysisesti, psyykkisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti.

Miten stressi esiintyy?

”Ayurvedan mukaan eri kehotyypit reagoivat stressitilanteissa eri tavoin.”

Jokainen meistä kokee stressin yksilöllisesti, mutta yleisimmät psyykkiset oireet ovat unettomuus, jatkuva huoli ja pelko, ärtyneisyys, yksinäisyys ja keskittymisvaikeudet. Näistä vata kehotyypillä pelko, huoli, ahdistus ovat yleisiä. Pitta puolestaan  aggressiivisuus, kriittinen ajattelutapa, yksinäisyyden ja riittämättömyyden tunne. Kapha kehotyypillä taas voimattomuus ja alakuloisuus ovat yleisiä.

Stressin fyysisiä oireita ovat erilaiset kivut, vatsaoireet ja toistuvat flunssat. Vata kehotyypillä on ruokahalun puute ja eristäytyminen muusta maailmasta. Pitta kehotyypillä ruokahalu ja yksinäisyyden tunne kasvavat stressin aikana. Myös korkea verenpaine, sydämen tykytykset ovat yleisiä pittoilla. Vatalla puolestaan väsymys, pitkät rikkonaiset yöunet ja painonlasku ovat yleisiä oireita. Kaphalla kehon tukkoisuus vähentää jaksamista.

Stressin syyt

Isot elämänmuutokset, epärealistiset odotukset työ- ja perhe -elämässä, sosiaaliset suhteet ja talousongelmat ovat ulkoisia stressitekijöitä. Sisäiset tekijät ovat esimerkiksi kriittinen ajattelu, täydellisyyden tavoittelu sekä tunne siitä, että ei pysty hallitsemaan omaa elämää. Usein stressi on ulkoisten ja sisäisten syiden yhteissumma.

Ayurvedan näkökulmasta stressiin ja masennukseen on kaksi pääasiallista syytä:

  • Kehon epätasapaino tila (vata, pitta, kapha).
  • Puutteellinen itsetuntemus

Miten hoidetaan?

Ayurvedan mukainen päivärytmi

Säännöllinen päivärytmi helpottaa arkea ja vahvistaa elimistön toimintoja kuten ruoansulatusta. Ayurvedassa myös vuorokaudenkaudenajat ja vuodenajat ovat jaettu vallitsevan elementin mukaan. Energiataso vaihtelee vuorokaudenajan mukaan, toiset meistä ovat aamu- ja toiset iltavirkkuja.

Hieronta

Hieronta laukaise lihasjännitystä ja rentouttaa mielen. Hiero itseäsi päivittäin. Jos aika ei riitä kokovartalon hierontaan, hiero pelkästään jalkapohjia ja käsiä ennen nukkumaan menoa.

Liikunta

Säännöllinen liikunta pitää kehon ja mielen virkeänä ja aktiivisena. Liikunnassakin lepo on yhtä tärkeä kuin aktiivinen liikkuminen. Vältä ylikuntoa.

Meditaatio

Meditaatiolla tarkoitetaan mitä tahansa tekemistä, jossa olet tietoisesti läsnä hetkessä. Voit istua hetken hiljaa ja tarkkailla hengitystäsi tai kuunnella lintujen laulua tai vaikkapa nauttia auringonsäteistä kasvoillasi.

Kehotyypin mukainen ruokavalio

Ruokavalio ei ainoastaan vaikuta kehoon vaan myös mieleen. Kehotyypille sopiva ruokavalio tasapainottaa elimistöä kaikilla tasoilla ja sitä kautta huolehtii myös mielen tasapainottamisesta.

Itsetutkiskelu

Tänä päivänä suurin osa stressistä johtuu haluista. Joko ei tiedetä, mitä halutaan tai halutaan liikaa ja nopeasti. Selkeytä omat lyhyen ja pitkänaikavälin tavoitteet ja tee karkea suunnitelma, miten saavutat ne.

Itsensä tunteminen helpottaa arkea, kun tiedostat omia toimintatapojasi, pystyt vähentämään stressiä puuttumalla epäkohtiin.  Multitaskaus on tyypillinen esimerkki ahneudesta ja epäselvyydestä. Tehdään monta asiaa kerralla, keskittymättä yhteenkään tai ei vain tiedetä mitä halutaan tehdä juuri nyt.

Keskustele ja näytä tunteita

Tukahdetut tunteet lisäävät stressiä. Mitä pitempään kätket negatiivisia tunteita sisälläsi, sitä suurempi taakka niistä muodostuu. Sinulla on oikeus olla iloinen, vihainen, surullinen tai onnellinen. Näytä tunteitasi!

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.