Warning: The magic method Stockholm\Shortcodes\Lib\ShortcodeLoader::__wakeup() must have public visibility in /var/www/fs3/42/suryafi/public_html/wp-content/themes/surya/includes/shortcodes/lib/shortcode-loader.inc on line 27
Miten saavutan mielen tasapainon?
Miten saavutan mielen tasapainon?
1380
post-template-default,single,single-post,postid-1380,single-format-standard,theme-surya,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-4.6.1553774680,select-theme-ver-4.6,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive

Miten saavutan mielen tasapainon?

Miten saavutat mielen tasapainon? Ayurvedassa ihminen jaetaan seitsemään erilaiseen peruskehotyyppiin ja mieli kolmeen mielentilaan (guna).  Mielentilat ovat sattva (puhdas), rajas (aktiivinen) ja tamas (passiivinen).

Mielen tasapaino

Sattva on tasapainotila, jossa keho ja mieli ovat harmoniassa paitsi keskenään, mutta myös ympäristön kanssa. Tasapainoinen mieli on rauhallinen, rakastava ja toisia kunnioittava. Ayurvedan mukaan terveys on kehon, mielen ja sielun kokonaisuus. Kehon ja mielen terveys kulkevat käsi kädessä, kun yksi pettää sillä on vaikutus myös toiseen. Kun mieli on tasapainoinen pystyt hyväksymään ja ymmärtämään vaikeitakin asioita. Pysyt rauhallisena hankalissakin elämäntilanteissa. Yrität ratkaista ongelmia ja omistaudut itsellesi tärkeille arvoille.

Miten lisäät mielen tasapainoa?

  • kasvisruokavalio, joka sisältää kuutta eri makua erityisesti makeaa.
  • luomu ruokavalio, joka ei sisällä prosessoituja ruoka-aineita
  • ei riippuvuutta aiheuttavia nautinto-aineita (esim. kahvia, teetä jne.)
  • miedosti maustettu ruoka
  • rentoutumisharjoitukset
  • vapaaehtoistyö tai muu toisten auttaminen ja huomioiminen
  • säännöllinen rauhallinen liikunta
  • säännöllinen päivärytmi ja luontoa arvostava elämäntyyli
  • ruoki kaikkia aisteja hyvillä asioilla (kuten hyvä ruoka, rentouttava musiikki, siisti ympäristö jne.)

Rajas (aktiivinen)

Rajas edustaa positiivista energiaa ja on luonteeltaan aktiivinen. Nykypäivänä arvostetaan aktiivista elämäntyyliä. Vaadit itseltäsi paljon kaikilla elämän osa-alueilla. Haluat olla hyvä työntekijä, vanhempi ja vielä pitäisi riittää aikaa itselle ystäville ja kodille. Keskinkertaisuus ei riitä, vaan haluat antaa 150% itsestäsi. Ayurvedassa tähän kuuluvat ns. aktiiviset ihmiset, jotka ovat päämäärätietoisia, kunnianhimoisia ja eteenpäin meneviä ja ulkopuolisin silmin menestyvät elämässä hyvin.

Kun rajas- energiaa on liikaa, se aiheuttaa tyytymättömyyttä ja saattaa tuntua, että mikään ei riitä. Liiallinen rajas aiheuttaa itsekkyyttä, ahneutta, kilpailuhenkisyyttä ja riippuvuutta. Vaikka rajas-energia on luonteeltaan positiivinen, liiallisena se aiheuttaa yliaktiivisuutta, levottomuutta ja johtaa loppuun palaamiseen.

Rajas-energiaa lisäävät:

– mausteinen ruokavalio (erityisesti tulinen, suolainen ja hapan maku)

– säännöllinen voimakas liikunta

– aktiivinen elämäntyyli

Tamas (passiivinen)

Tamas on passiivinen energia, joka ilmentää hitautta, raskautta, tylsyyttä ja epätietoisuutta. Tamas ja rajas seuraavat toisiaan siinä missä rajas-energia vastaa mielen aktiivisuudesta tamas vastaa levosta. Tarvitsemme myös passiivisuutta! Riittävä passiivisuus tuo vakautta ja harkitsevaisuutta.

Mitä, jos mieli on liian passiivinen? Jos tamas on liikaa, se aiheuttaa epävarmuutta, turvattomuutta, pelkoa ja masennusta. Jatkuva passiivisuus muuttuu laiskuudeksi ja voimattomuudeksi. Kun tamas energiaa on liikaa, ajatukset ovat negatiivisia.  Tamas myös tukahduttaa tunteita ja pitkään jatkuessa aiheuttaa usein psyykkisiä sairauksia.

Tamas energiaa-lisäävät:

– yksipuolinen ja yksipuolisia makuja sisältävä ravinto

– lihatuotteet

– pitkälle prosessoidut ruoat (kuten teollisesti valmistetut einekset tai korvikkeet)

– epäsäännöllinen elämäntyyli

– nautintoaineet (kahvi, alkoholi, huumeet jne.)

– lisäaineet, torjunta-aineet jne.

Tavoitteena mielen tasapaino?

Mielentila vaihtelee paitsi edellä mainittujen tilojen (sattva, rajas ja tams), myös päivän- ja vuodenajan mukaan. Yleensä aamulla mieli on rauhallinen (sattva), päivällä aktiivinen (rajas) ja illalla väsynyt (tamas). Suomessa myöhäinen kevät ja alkusyksy ovat sattva-aika, kesä rajas-aikaa ja talvi puolestaan tamas-aikaa. Mielen tilat voidaan jakaa myös iän mukaan. Lapsilla ja teini-ikäisillä on paljon tamas ja rajas-energiaa, joka ilmenee esim. tylsistymisenä, yliaktiivisuutena tai passiivisuutena. Keski-iässä rajas-energia on suurimmillaan ja eläkeikää lähestyessä sattva lisääntyy.

Ihannetila on rajaksen ja tamaksen tasapaino eli sattva. Monelle realistinen tavoite on tasapainoinen rajas. Yliaktiivista mieltä voidaan rauhoittaa lisäämällä sattva. Kun tavoitellaan tasapainoista mieltä, ensin tasapainoitetaan tamas mieltä, lisäämällä rajas energiaa. Kun rajas on tasapainossa, mielentilaa voidaan kehittää edelleen kohti sattvaa.

Twitter Facebook RSS
No Comments

Post a Comment